Czas 180 minut Porcji 4 kcal : 360 kalorii/100g Trudność trudne Koszt: do 50 zł.
Angielska filiżanka – składniki:
Składniki na ciasto:
– 190 gram mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 175 gram mleka
– 110 gram cukru
– 112 gram masła
– 3 białka
– łyżeczka aromatu waniliowego
– 1/4 łyżeczki soli
Składniki na krem:
– 75 gram serka mascarpone
– 200 gram śmietany 36 %
– niebieski i czerwony barwnik spożywczy
– kilka kropel aromatu cytrynowego
– do smaku cukier puder
– MASA CUKROWA:
– 700 gram cukru pudru
– 20 gram żelatyny
– około pół szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
– MLECZNA GALARETKA
– 25 ml mleka
– 100 ml mocnej herbaty
– 5 gram żelatyny
Angielska filiżanka – sposób wykonania:
Uwaga: składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło miksujemy na puch, dodajemy cukier, wciąż ucierając. Następnie kolejno dodajemy białka i aromat waniliowy. Kolejno wsypujemy tzw. suche składniki ciasta i wlewamy mleko – miksujemy.
Gotową masę dzielimy na 3 różne części (najlepiej zważyć).
Do jednej z nich wsypujemy odrobinę barwnika czerwonego (FIORIO w proszku), mieszamy. Do reszty ciasta dodajemy barwnik niebieski. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy przez około 15-20 minut w 190 stopniach C -tortownica o średnicy 24 (ciasto niebieskie) i 18 cm (ciasto czerwone)Po upieczeniu ciasto studzimy. Po wystudzeniu za pomocą 3 szklanek o różnej wielkości wycinamy 6 kółek – 2 czerwone i 4 niebieskie.
Krem:
Śmietanę bijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy mascarpone i mieszamy, następnie dodajemy aromat cytrynowy, miksujemy do połączenia składników.
Na talerzyku kładziemy najmniejsze niebieskie kółko i smarujemy go kremem. Na to kładziemy krążek czerwony, smarujemy kremem, przykrywamy krążkiem niebieskim. Resztą kremy smarujemy brzegi ciasta.
Masa cukrowa:
Cukier puder wysypujemy na stolnicę a żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Żelatynę wylewamy na cukier puder i ugniatamy jakbyśmy wyrabiali ciasto. Gotową masę wałkujemy na cienki placek a z niego wycinamy ruloniki którymi obkładamy ciasto. Z resztki masy robimy uszy filiżanki (można pomóc wykałaczkami).
Wierzch filiżanki: Ww gorącej herbacie rozpuszczamy żelatynę i wlewamy tyle mleka, by otrzymać pożądany odcień. Jeśli masa zacznie tężeć układamy ją na ciasto. Filiżankę wstawiamy do lodówki na całą noc.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.