Bitki z pomarańczą - składniki:

- 400 gram schabu
- pół szklanki bulionu
- 2 jajka
- 3 pomarańcze
- 100 gram masła
- łyżka cukru
- do panierowania bułka tarta
- do smaku sól i pieprz

Bitki z pomarańczą - sposób wykonania:

Schab dzielimy na 6 kotletów, rozbijamy tłuczkiem. Z pomarańczy wyciskamy sok i polewamy nim schab, wstawiamy do lodówki na 60 minut. Pozostałe pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki. Jajka rozkłócamy widelcem. Kotlety po wyjęciu solimy i pieprzymy. Panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone kotlety kładziemy ponownie na patelni i zalewamy bulionem oraz sokiem spod pomarańczy, dusimy 5 minut.
Na innej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy 1 łyżkę cukru. Wrzucamy cząstki pomarańczy i smażymy aż do lekkiego zarumienienia. Kotlety podajemy z ułożonymi na nich cząstkami pomarańczy.

Poleć przepis znajomemu