Czas Wykonanie 60 minut Porcji 3 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Bitki z pomarańczą – składniki:
– 400 gram schabu
– pół szklanki bulionu
– 2 jajka
– 3 pomarańcze
– 100 gram masła
– łyżka cukru
– do panierowania bułka tarta
– do smaku sól i pieprz
itki z pomarańczą – sposób wykonania:
Schab dzielimy na 6 kotletów, rozbijamy tłuczkiem. Z pomarańczy wyciskamy sok i polewamy nim schab, wstawiamy do lodówki na 60 minut. Pozostałe pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki.
Jajka rozkłócamy widelcem. Kotlety po wyjęciu solimy i pieprzymy. Panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano.
Usmażone kotlety kładziemy ponownie na patelni i zalewamy bulionem oraz sokiem spod pomarańczy, dusimy 5 minut.
Na innej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy 1 łyżkę cukru. Wrzucamy cząstki pomarańczy i smażymy aż do lekkiego zarumienienia.
Kotlety podajemy z ułożonymi na nich cząstkami pomarańczy.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.