Bitki z pomarańczą

Czas Wykonanie 60 minut Porcji kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Bitki z pomarańczą – składniki:

– 400 gram schabu
– pół szklanki bulionu
– 2 jajka
– 3 pomarańcze
– 100 gram masła
– łyżka cukru
– do panierowania bułka tarta
– do smaku sól i pieprz

itki z pomarańczą – sposób wykonania:

Schab dzielimy na 6 kotletów, rozbijamy tłuczkiem. Z pomarańczy wyciskamy sok i polewamy nim schab, wstawiamy do lodówki na 60 minut. Pozostałe pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki.

Jajka rozkłócamy widelcem. Kotlety po wyjęciu solimy i pieprzymy. Panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano.

Usmażone kotlety kładziemy ponownie na patelni i zalewamy bulionem oraz sokiem spod pomarańczy, dusimy 5 minut.

Na innej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy 1 łyżkę cukru. Wrzucamy cząstki pomarańczy i smażymy aż do lekkiego zarumienienia.

Kotlety podajemy z ułożonymi na nich cząstkami pomarańczy.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *