Czas 40 minut Porcji 10 kcal : 200 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Ciasto ekstremalnie cytrynowe – składniki:
Składniki na tortownicę o wielkości 12 cm /na większą należy podwoić składniki/
Składniki na ciasto:
– 100 gram masła
– 100 gram drobnego cukru
– 100 gram migdałów
– 80 gram mąki kukurydzianej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 jajka
– starta skórka z cytryny
Składniki do nasączenia /należy koniecznie nasączyć ciasto/
– 125 ml soku cytrynowego
– 80 gram cukru pudru
Ciasto ekstremalnie cytrynowe – sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i drobno pokrojonymi migdałami.
Masło ucieramy na puch z cukrem, następnie dodajemy po łyżce produktów sypkich i jajko i mieszamy dokładnie. Pod koniec wsypujemy wszystkie sypkie produkty oraz skórkę otartą z cytryny i mieszamy dokładnie.
Masę wylewamy do wysmarowanej masłem tortownicy, pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.
Do nasączenia: gotujemy sok z cytryny, wsypujemy cukier puder i gotujemy 3 minuty mieszając.
Gotowe ciasto nakłuwamy za pomocą wykałaczki i polewamy sosem cytrynowym.
Po wystudzeniu ciasto jest gotowe do spożycia.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.