Czas 70 minut Porcji 10 kcal : 287 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Ciasto migdałowo – cukiniowe – składniki:
Składniki na ciasto:
– 85 gram mąki,
– 3 jajka,
– 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 120 gram cukinii,
– 60 gram miękkiego masła,
– 120 gram cukru trzcinowego,
– 1 łyżka malibu,
– 135 gram mielonych migdałów,
– szczypta soli,
Składniki na polewę:
– 4 łyżki cukru pudru,
– łyżeczka cukru waniliowego,
– 50 gram masła
– 50g serka topionego śmietankowego,
– do dekoracji siekane migdały
Ciasto migdałowo – cukiniowe – sposób wykonania:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę łączymy z migdałami a także z proszkiem do pieczenia. Cukinię tarkujemy na małych oczkach i odciskamy z niej sok.
Masło ucieramy na puch, wsypujemy cukier trzcinowy i szczyptę soli – wszystko razem ucieramy. Wbijamy kolejno po jednym jajku ciągle mieszając.
Do masy dodajemy malibu i cukinię, mieszamy. Kolejno powoli wsypujemy mąkę połączoną z migdałami i miksujemy.
Do masy dodajemy na koniec ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki, ciasto wylewamy do formy na keksa (11x23cm). Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
Do małego garnuszka wkładamy masło, serek topiony i cukier waniliowy, całość gotujemy na bardzo małym ogniu aż składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą, wówczas miksujemy je z cukrem. Przestudzoną polewą smarujemy ciasto, oraz posypujemy je siekanymi migdałami.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.