Faworki drożdżowe

Czas 40 minut Porcji 10 kcal : 510 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Nieskomplikowany przepis na drożdżowe faworki, które gorąco Wam polecam, zważywszy na to że karnawał w pełni.

Faworki drożdżowe – składniki:

– 1/2 kg mąki
– 3/4 szklanki letniego mleka
– 2 jajka
– 50 gram drożdży
– 3 łyżki cukru
– 50 ml oleju

Dodatkowo:
– cukier puder do posypania
– olej do smażenia

Faworki drożdżowe – sposób wykonania:

Nieskomplikowany przepis na drożdżowe faworki, które gorąco Wam polecam, zważywszy na to że karnawał w pełni.

Przygotowujemy rozczyn a letniego mleka, cukru i oczywiście drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut w ciepłym miejscu.

Do mąki pszennej wbijamy jajka, dodajemy olej oraz powstały rozczyn. Składniki mieszamy i powstałe ciasto wyrabiamy. Następnie pozostawiamy pod ściereczką do urośnięcia ciasta – powinno podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto na faworki nam wyrośnie, wałkujemy je partiami i wycinamy faworki Smażymy z obu stron na głębokim oleju. Gotowe faworki posypujemy dla smaku i dekoracji cukrem pudrem. Smacznego

Jedna odpowiedź do “Faworki drożdżowe”

  1. Rewelacyjne faworki swietny przepis dzieciaki sie wlasnie zajadaja . Bede musiala zrobic kolejna porcje hihi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.