Czas 50 minut Porcji 5 kcal : 266 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Gniazdo ziemniaczane z gulaszem – składniki:
– 300 gram ziemniaków
– łyżka masła
– żółtko
– łyżeczka soli
– 400 gram łopatki wieprzowej
– 300 ml bulionu
– 150 gram pieczarek
– 2 liście laurowe
– cebula
– łyżeczka papryki
– szczypta lubczyku, soli i pieprzu
– 100 gram mąki do obtoczenia
– 100 ml oleju do smażenia
Gniazdo ziemniaczane z gulaszem – sposób wykonania:
Przygotowanie gulaszu:
Czyścimy mięso i kroimy w kostkę, następnie obtaczamy je w mące. W naczyniu żaroodpornym, w rozgrzewanym oleju obsmażamy mięso. Dodajemy do niego posiekaną cebulę. Wszystko mieszamy ze sobą i krótko razem smażymy. Po smażeniu podlewamy bulionem. Doprawiamy do smaku lubczykiem, papryką oraz liśćmi laurowymi. Wsypujemy pokrojone w plasterki pieczarki.
Wszystko razem dusimy do miękkości. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
Przygotowanie gniazd:
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, aż będą miękkie. Dodajemy do nich masło i żółtko, po czym ucieramy na pure. Napełniamy nimi szprycę.
Na wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy średniej wielkości gniazdka ziemniaczane, które wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze około 200 stopni C i pieczemy przez około 15 minut.
Po upieczeniu gniazd, nakładamy na nie gorący gulasz. Gniazda ziemniaczane z gulaszem podajemy na gorąco. Przepis dodany przez Ostra na Słodko.
Z czego zrobić rękaw najlepiej domowym sposobem ?
Taki do wyciskania kształtów z masy? Z torebki, wystarczy w rogu zrobić dziurkę, nałożyć masę i wyciskać 🙂