Czas 40 minut Porcji 5 kcal : 278 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Kokardki zapiekane pod beszamelem – składniki:
– 300 gram mielonego mięsa
– 350 gram makaronu kokardki
– 400 gram pomidorów krojonych w puszce
– 150 gram żółtego sera
– 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 2 małe cebule
– ząbek czosnku
– pół łyżeczki oregano
– pół łyżeczki słodkiej papryki
– łyżeczka bazylii
– do smaku sól i świeżo zmielony pieprz
SOS BESZAMELOWY:
– 1/3 szklanki mąki
– 400 ml mleka
– 50 gram masła
– jajko
– do smaku sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa
Kokardki zapiekane pod beszamelem – sposób wykonania:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku (jak instrukcja na opakowaniu). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy wyciśnięty czosnek i chwilkę przesmażamy, dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się zrumieni dodajemy bazylię i oregano oraz pomidory i koncentrat. Smażymy do momentu odparowania nadmiaru wody. Doprawiamy do smaku.
Ser tarkujemy na grubych oczkach.
Sos beszamelowy: masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy tak by nie powstały grudki. Stopniowo na patelnię wlewamy mleko, sos dusimy do momentu aż zgęstnieje (mieszamy!). Sos studzimy a do wystudzonego dodajemy jajko i przyprawy.
Na dno naczynia wylewamy 3 łyżki sosu beszamelowego i rozsmarowujemy. Na to kładziemy połowę makaronu polewając go połową sosu beszamelowego, na to wykładamy połowę mięsa – warstwy powtarzamy. Zapiekankę posypujemy żółtym serem, pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.