Czas Wykonanie 35 minut Porcji 6 kcal : 234 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zrumienić na oliwie. Do mięsa dodajemy surowe jajko, zrumienioną cebulę z czosnkiem, dobrze odciśniętą kajzerkę, oraz przyprawy.
Kotlety mielone z indyka – składniki:
60 dag mięsa mielonego z indyka
ząbek czosnku
cebula
1 jajko
2 łyżki oleju
sucha kajzerka, namoczona w mleku
sól, pieprz, ostra papryka, natka pietruszki
bułka tarta
olej do smażenia
Kotlety mielone z indyka – sposób wykonania:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zrumienić na oliwie. Do mięsa dodajemy surowe jajko, zrumienioną cebulę z czosnkiem, dobrze odciśniętą kajzerkę, oraz przyprawy. Wyrabiamy ręką mięso, (im dłużej tym lepiej) by wszystkie składniki dokładnie się wymieszały. Dłonie lekko zwilżamy w ciepłej wodzie, i formujemy zgrabne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej, i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.