Czas 70 minut Porcji 4 kcal : 225 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Kruche babeczki z kremem truskawkowym – składniki:
Składniki na ciasto:
– 200 gram mąki
– 2 żółtka
– 130 gram zimnego masła
– 60 gram cukru pudru
Składniki na krem:
– 200 gram truskawek oraz kilka do dekoracji
– 10 gram żelatyny
– 3 łyżki cukru
– 3 łyżki wody
– 3 łyżeczki cukru pudru
– 75 gram mascarpone
– 200 gram śmietany kremówki
Masło do wysmarowania foremek.
Kruche babeczki z kremem truskawkowym – sposób wykonania:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło, siekamy nożem aż powstanie kruszonka. Wówczas dodajemy cukier puder oraz żółtka, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy an placek, z placka wycinamy kółka za pomocą szklanki.
Foremki na babeczki smarujemy cienko masłem, następnie umieszczamy w nich kółka z ciasta i wylepiamy nimi foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 15 minut aż się zrumienią.
Truskawki pozbawiamy szypułek, płuczemy, osuszamy i miksujemy z cukrem.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier puder i dodajemy mascarpone. Żelatynę dodajemy do truskawek i mieszamy, następnie łączymy z masą ze śmietany i mascarpone, również mieszamy. Gotowy krem nakładamy do babeczek za pomocą szprycy lub łyżką, wierzch babeczek dekorujemy ćwiartkami truskawek.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem. Smacznego