Leniwa baba z chrupiącą kruszonką

Czas 50 minut Porcji 10 kcal : 366 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Do sporej miski kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem i cukrem waniliowym, na to wlewamy olej i zimne mleko, na to wlewamy rozmącone jajka, całość zasypujemy mąką.

Leniwa baba z chrupiącą kruszonką – składniki:

Składniki na ciasto:
– 2,5 szklanki maki
– 5 dag drożdży
– szklanka cukru
– opakowanie cukru waniliowego
– pół szklanki oleju
– pół szklanki zimnego mleka
– 3 szt rozbełtanych jajek
Dodatkowo rodzynki lub suszona żurawina

Składniki na kruszonkę:
– 3 łyżki mąki
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżka masła

Leniwa baba z chrupiącą kruszonką – sposób wykonania:

Do sporej miski kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem i cukrem waniliowym, na to wlewamy olej i zimne mleko, na to wlewamy rozmącone jajka, całość zasypujemy mąką.

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny w temperaturze pokojowej. Uwaga: składników nie mieszamy ze sobą.

Po upływie tego czasu ciasto mieszamy aż stanie się jednolite, dodajemy rodzynki lub żurawinę (lub to i to jeśli ktoś lubi). Ciasto przekładamy do tortownicy której dno wyścielamy papierem do pieczenia.

Posypujemy kruszonką : wszystkie składniki na kruszonkę łączymy i zagniatamy palcami aż się połączą w grudki.
Ciasto pieczemy 40 minut / 180C.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *