Makaron smażony z kurczakiem, papryką i pieczarkami

Czas 40 minut Porcji kcal : 128 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w paski. pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.

Makaron smażony z kurczakiem, papryką i pieczarkami – składniki:

pierś z kurczaka
250 gram makaronu nitki
100 ml sosu sojowego
2 kostki bulionu wołowego
250 gram pieczarek
papryka żółta
papryka czerwona
tłuszcz do smażenia
sól
woda

Makaron smażony z kurczakiem, papryką i pieczarkami – sposób wykonania:

Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w paski. pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.

Na blaszkę piekarnika wysypujemy makaron, pieczemy go 15 minut w 180 stopniach C aż się lekko zrumieni. Po uprażeniu makaron wsypujemy na patelnię, zalewamy wodą (1cm ponad poziomem makaronu), wkruszamy kostki i dusimy pod przykryciem aż wchłonie całą wodę (gdy jest zbyt twardy możemy jeszcze podlać wodę).

Pierś kurczaka podsmażamy na jednej patelni (na rumiano) a na drugiej dusimy papryki wraz z pieczarkami. Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy do makaronu, następnie dodajemy sos sojowy, mieszamy i danie jest gotowe.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem. Smacznego 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *