Najlepszy przepis na sok z buraka

Czas: 60 min. Porcji: 4 szklanki, kcal: Kalorie 45 kcal/100ml, Trudność: łatwe, Koszt: do 5 zł
Sok z buraka jest bardzo zdrowy i pyszny. Ma piękny, pełen energii kolor. Przepis na sok powstał w wyniku prób łączenia innych warzyw i owoców. W efekcie pozbyłam się ziemistego smaku buraka. Najlepsze połączenie smaków uzyskałam łącząc buraka z jabłkiem, marchewką oraz imbirem. Świeże owoce i warzywa zawierają mnóstwo witamin i antyoksydantów, które chronią nas przed chorobami i infekcjami. Sok idealny na wzmocnienie organizmu przed wirusami podczas jesienno zimowych dni. Dlaczego warto pić sok z buraków? Bo są tanie, smaczne i zdrowe.

Składniki:

250 ml wody
1 kg buraków
300 g jabłek
250 g marchwi
kawałek imbiru (wielkość i grubość kciuka)
łyżeczka oliwy z oliwek

Wykonanie soku z buraków

Przygotuj nie duże, twarde buraczki ćwikłowe z cienką skórką. Soczyste, twarde jabłka sodko – kwaśne oraz młode, jędrne średniej wielkości marchewki oraz kawałek imbiru. Im świeższe owoce i warzywa tym większą wyciśniemy z nich ilość soku. Pod bieżącą wodą płuczemy buraki, jabłka, marchewki i imbir. Następnie obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, takie aby weszły do sokowirówki.

Przygotowane kawałki warzyw i owocu wkładamy sukcesywnie do wyciskarki sok lub sokowirówki – o różnicach obu sprzętów na dole wpisu. Zlatujący sok zbieramy w dzbanku dodajemy łyżeczkę oliwy oraz 1 szklankę wody dla rozcieńczenia mocnego ekstraktu. Dzięki oliwie witaminy zawarte w soku będą lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Miąższ odkładamy do miski. Jeśli owoce i warzywa zostały dobrze umyte możemy przygotować z nich placki lub dietetyczne ciasteczka.

Z podanych proporcji wychodzi około 4 szklanek o pojemności 250 ml. Ilość soku zależy od tego jakiej użyjesz maszyny do wyciskania oraz świeżości warzyw i owoców.

Przeczytaj także poradnik Jak pić sok z buraka?

1 porcja zdrowego soku z buraka.

Otrzymany sok z buraka, marchwi, jabłka i imbiru przepuszczamy przez sito, aby pozbyć się osadu i pianki z wierzchu. Sok z podanych proporcji ma idealny smak: nie za mdły, nie za kwaśny ani nie za słodki. Możesz poeksperymentować i dodać trochę miodu oraz soku z cytryny / pomarańczy. Sok z cytryny i miód dodaję w zależności od kwasowości i słodkości jabłek, których odmiany często diametralnie różnią się smakiem. Miód dodaję do soku z buraków okresie jesienno – zimowo – wiosennym, aby wzmóc zdrowotne właściwości soku. Imbir przełamuje mdły smak i także wspomaga nas w walce z infekcjami, wirusami, przeziębieniami.

Sok idealnie smakuje od razu po wyciśnięciu, można go przechowywać w lodówce, ale najlepiej spożyć tego samego dnia. Istnieją zalecenia dietetyków by sok z buraków po wyciśnięciu odstawić na około godzinę przed wypiciem, gdyż świeżo spożyty będzie obciążał nasz żołądek.

Różnice między sokowirówką, a wyciskarką do soku.

Większość z nas posiada w domu sokowirówki i one są najczęściej używane przez osoby przygotowujące soki. W ostaniach latach bardzo modne zrobiły się wyciskarki do soków. W internecie jest mnóstwo artykułów udowadniających wyższość soków wyciskanych od pozyskiwanych z sokowirówki. Nie będę się wypowiadać na ten temat, gdyż dla mnie nie ma większej różnicy w smaku soku. Sok pozyskany z wyciskarki po odstawieniu do lodówki nie wytrąca osadu. Z sokowirówki z czasem w soku oddziela się część płynna od osadu, ale wystarczy całość zamieszać.

Jakie są Wasze zdania na temat sokowirówek / wyciskarek? Obecnie różnice cen obu urządzeń nie są duże, ale kilka lat temu jak wyciskarki dobijały się do naszych kuchni to różnice w cenie były duże. Obecnie najtańsza sokowirówkę kupimy za 99 zł, a wyciskarkę za 249 zł.

Nie dajmy się zwariować. Jaki by nie był, naturalny sok domowy będzie lepszy od soku z półki sklepowej. Od sprzętu wyżej stawiam sobie pochodzenie (np z własnego ogródka) warzyw i owoców.

Polecam także sprawdzony przepis na sok, dżem i nalewkę z owoców czarnego bzu


4 odpowiedzi do “Najlepszy przepis na sok z buraka”

  1. Mam kilkuletnią sokowirówkę i póki się nie zepsuje nie wymieniam na wyciskarkę. Jest sprawna soki smaczne czego chcieć więcej 🙂

  2. Jeśli nie wiadomo o co chodzi to najczęściej chodzi o pieniądze:
    – cena sokowirówki to wydatek od 99 zł do kilkuset złotych
    – cena wyciskarki jest kilkukrotnie wyższa, najtańsze są po 249 zł, najdroższe kilka tysięcy złotych.
    Ile w tym marketingu, mody i zachęty do wymiany obecnie posiadanego sprzętu na nowy, a ile faktów?
    Z dużym dystansem do pędzącego konsumpcjonizm popijam sok z sokowirówki 🙂

  3. Dokładnie. Lepszy każdy domowym sposobem zrobiony sok niż słodzony ze sklepu. Producenci wymyślą za chwilę coś nowocześniejszego od wyciskarek i znowu będziemy wymieniać. Nie dajmy się zwariować.

  4. Picie soku z buraka zaleciła mi kosmetyczka. Miałam mówiąc kolokwialnie nieestetyczne wory pod oczami. Widzę duże różnice. Dodatkowo moja cera wygląda zdrowiej. Wyciskam sok z buraka i też dodaję jabłko oraz pomarańczę dla poprawy smaku. Do pracy też biorę w małą 300ml buteleczkę. Domowy sok dużo lepszy niż ze sklepu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *