Pierogi kowieńskie

Czas 50 minut Porcji kcal : 210 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 15 zł.
Przepis na Pierogi kowieńskie – z wędzonym boczkiem i jajkami.

Pierogi kowieńskie – składniki:

Składniki na ciasto:
– 200 gram mąki /najlepiej z pełnego ziarna/
– 3 łyżki soku z cebuli
– jajko
– żółtko
– łyżeczka soli

Składniki na farsz:
– 200 gram boczku wędzonego
– cebula
– por
– 3 jajka na twardo
– surowe jajko
– łyżka bułki tartej
– łyżka oleju
– do smaku sól , pieprz

Pierogi kowieńskie – sposób wykonania:

Przepis na Pierogi kowieńskie – z wędzonym boczkiem i jajkami.
Mąkę łączymy z solą i przesiewamy. Wbijamy jajko, dodajemy żółtko, dodajemy sok z cebuli i zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 20 minut przykrywając ściereczką.

Farsz: cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy drobno pokrojonego pora i razem chwilkę przesmażamy. Dodajemy posiekany boczek oraz drobno pokrojone jajka (można zmielić na maszynce), mieszamy. Do farszu wbijamy jajko oraz dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 3mm, wycinamy kółka za pomocą szklanki, na każde kółko nakładamy farsz, zlepiamy brzegi.

Pierogi gotujemy 3 minuty od czasu wypłynięcia, w osolonym wrzątku.
Podajemy polane masełkiem z cebulką i boczkiem!
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.