Czas 90 minut Porcji 20 kcal : 390 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 50 zł
Sernik czekoladowy z polewą – składniki:
Składniki na spód – tortownica 18cm:
– 100 gram herbatników
– 2 łyżki masła
– łyżka kakao
Składniki na masę:
– 150 gram mascarpone
– 50 gram śmietany 30%
– 500 gram twarogu mielonego
– łyżka masła
– 2 jajka
– 3 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki kakao
– 50 gram mlecznej czekolady
Dodatkowe składniki:
– 50 gram mlecznej czekolady
– masło czekoladowe
– 2 łyżki śmietany 30%
Sernik czekoladowy z polewą – sposób wykonania:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy drobno i łączymy z kakao, dodajemy roztopione masło i mieszamy. powstałą masą wylepiamy dno tortownicy.
MASA SEROWA:
Mielony ser łączymy z mascarpone, dodajemy śmietanę i mieszamy. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wlewamy do masy (przestudzona lecz nie zastygniętą). Masło roztapiamy i przestudzone wlewamy do masy serowej dodajemy też cukier puder i kakao, mieszamy.
Masę wykładamy na przygotowany spód, pieczemy 80 minut w 180 stopniach C. Studzimy.
Wierzch:
Czekoladę kruszymy i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i mieszamy do połączenia. Czekoladę wylewamy na talerz i zostawiamy do stężenia (nie może całkowicie stwardnieć gdyż będzie się łamać). następnie nożem wycinamy wstążki.
Masło czekoladowe roztapiamy, smarujemy nim sernik, posypujemy wstążkami czekoladowymi.
Ostrym nożem wycinamy wstążki , podważając z boku.
Roztopionym masłem czekoladowym smarujemy sernik a następnie obficie posypujemy czekoladowymi wstążkami.
Gotowe! Przepis dodany przez Ostra na Słodko.