Czas 50 minut Porcji 8 kcal : 320 kalorii/100gi Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Sernik pomarańczowy – składniki:
Składniki na blachę o wymiarach 20 x 22.
Składniki na biszkopt:
– 4 jajka
– 4 łyżki mąki pszennej
– łyżka kakao
– 4 łyżki cukru
Składniki na masę:
– 500 gram twarogu
– 2 opakowania galaretki pomarańczowej
– 250 ml śmietany 30%
– łyżka soku cytrynowego
– 3 łyżki cukru pudru
– 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Dodatkowo 2 pomarańcze oraz 2 opakowania galaretki pomarańczowej.
Sernik pomarańczowy – sposób wykonania:
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy.
Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy.
Mąkę łączymy z kakao, następnie dodajemy stopniowo do ubitych białek ale! mieszamy za pomocą łyżki (inaczej piana opadnie i biszkopt nam nie urośnie).
Ciasto wylewamy do tortownicy wyścielonej na dnie papierem do pieczenia, pieczemy 20 minut w 170 stopniach C (w termoobiegu).
Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i wraz z blaszką upuszczamy go z wysokości pół metra po czym wstawiamy ponownie do piekarnika i studzimy.
Masa:
Galaretki 300 ml gorącej wody, mieszamy dokładnie i studzimy.
Twaróg mielimy , dodajemy do niego sok z cytryny, cukier oraz tężejącą galaretkę.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopt i schładzamy w lodówce.
CAŁOŚĆ:
2 pozostałe galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, studzimy. owoce kroimy i układamy na cieście, zalewamy tężejącą galaretką, schładzamy w lodówce. Przepis dodany przez Ostra na Słodko.