Sernik wiedeński

Czas 35 minut Porcji 10 kcal : 330 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Wspaniały sernik wiedeński, przepis bez spodu a więc ciasto zawiera to co najlepsze – masę serową.

Sernik wiedeński – składniki :

1 kg twarogu
8 jajek
pół kostki masła
2 łyżki mąki pszennej
łyżka budyniu waniliowego
1,5 szklanki cukru pudru
10 dag rodzynek
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sernik wiedeński – sposób wykonania :

Wspaniały sernik wiedeński, przepis bez spodu a więc ciasto zawiera to co najlepsze – masę serową.

Twaróg mielimy 3 krotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy po 1 żółtku wciąż ucierając. Do twarogu dodajemy utarte masło i miksujemy, dodajemy mąkę i budyń, mieszamy. Z białek ubijamy pianę a rodzynki zalewamy wrzątkiem i odcedzamy na sicie.
Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy, dodajemy też wystudzone rodzynki.
Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem, pieczemy 45 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i ciasto wyjmujemy po przestudzeniu.

20 odpowiedzi na “Sernik wiedeński”

  1. Ciasto przepyszne. Znikło zaraz po obiedzie 🙂 zrobiłam bez rodzynek bo moje brzdące nie lubią ich. Sernik smakuje jak za starych dobrych czasów.

  2. Piekłam go już 2 razy,jest bardzo łatwy w przygotowaniu,smakuje wybornie,poleciłam już znajomym,niebo w gębie po prostu Helena

  3. Myślę że po to piecze się samemu w domu aby nie jeść chemii. Jak można dodawać coś sztucznego, jak nawet nie ma potrzeby tego dodawania.

    Dlatego nie rozumiem potrzeby pieczenia samemu w domu… Lepiej kupić w cukierni.

    Znam nieliczne osoby które bawią się w cukiernika i wychodzi im to naprawdę dobrze i oczywiście tradycyjnie na naturalnych składnikach wg starych receptur. Ich wypieki mają smak, zapach, piękny wygląd.
    Reszcie ludzi wydaje się że wspaniale pieką, zachwycają się poukładanymi na spodach bebetkach i innych mixach…tragedia….

    poza tym uważam jako fascynatka starych tradycyjnych przepisów ze polewa czekoladowa w ogóle do sernika nie pasuje.
    Robione przez większość polewy to sam łój w smaku.
    Powinien być dobry lukier lub ewentualnie cukier puder

  4. Dodałem szklankę mąki. Wyszedł bardzo smaczny. Niestety musiałem wyłączyć piekarnik po 35 minutach, bo zaczynał się już lekko przypalać. Lekko opadł, na szczęście nie dużo.
    W składnikach nie ma wymienionej mąki. Ile trzeba jej dodać. Strasznie źle czyta się bez przecinków w odpowiednich miejscach.
    Bardzo proszę dodających przepisy o żetelność.
    Pierwszy raz piekłem ten sernik.
    Dziękuję za przepis.

  5. Owszem ilość mąki jest podana – 2 łyżki, do sernika wiedeńskiego zdecydowanie wystarczy aż nie mogę sobie wyobrazić jak smakuje ten sernik zrobiony ze szklanki mąki ? Przecinki są tam gdzie potrzeba a żetelność pisze się przez „rz”.

  6. sernik z tego przepisu straszny…szkoda składników, a nie był to pierwszy srenik, który upiekłam.

  7. sernik wyszedł super! piekę już któryś raz z kolei i mąż zawsze zachwycony, a jest wielbicielem sernika 🙂 Polecam

  8. Witam! Pieklam pierwszy raz, wyszedl rewelacyjny. Trzeba stosowac sie do przepisu podanego.Na pewno polece ten przepis znajomym. Pyszny!!!

  9. Kto twierdzi że zły przepis nigdy nie jadł DOBREGO, PRAWDZIWEGO jedzenia w tym prawdziwych wypieków.
    Przepis taki sam, jakich pełno wszędzie bo jest bardzo dobry.

    Sernik z niego wychodzi pyszny a Ewie gratuluję odwagi za uwagę w kategorii błąd ort- super, niech się byle kto nie wypowiada, jeśli nie ma o czymś pojęcia, w dodatku z TAKIM bykiem.
    Pozdrawiam

  10. Robiłam już 2 razy raz na Boże Narodzenie i raz na 5 urodziny syna i za każdym razem wyszedł wyśmienicie 🙂 pyszny 🙂

  11. uwielbiam ten sernik to jest chyba jeden z moich ulubionych
    Iza (mniam-mniam)

  12. Sernik przepyszny! Upiekłam go w weekend i już skradł moje serce. Bez udziwnień, idealny smak. Polecam serdecznie!

  13. Serniczek REWELACYJNY! Zdecydowanie polecam. Leciutko, delikatny porostu przepyszny 🙂 a na drugi dzień jeszcze lepszy
    Gabriela W.

  14. Witam serdecznie, mnie niestety nie wyszedł. Nikogo nie obwiniam. Przyjechał syn, starałam się.Widocznie miałam pecha. A tak na poważnie może ser zawinił. I nie był to z wiaderka smutny
    Pozdrawiam, życzę miłego dnia Joanna

  15. Kiedyś przed świętami też mi sernik nie wyszedł. Czasem tak bywa. Obstawiam zła jakość twarogu. Wszystko dodasz jak w przepisie, upieczesz ile trzeba i zonk.
    Wiem, że marna to pociecha pociecha. Pozdrawiam Jola

  16. Podrósł, pękł, ale wyszedł! Pyszny! Następnym razem muszę trochę dosłodzić bo dzieciaki chcą żeby był słodszy!

  17. Sernik wiedeński pyszny, puszysty, po upieczeniu miał 6 cm. Opadł bardzo delikatnie. Myślę, że jakość jajek swiezych i wiejskich miała duże znaczenie. Piekłam 50 minut, uchyliam piekarnik na 3 cm i wyjęłam go dopiero po półtorej godzinie.
    Wspaniały sernik, rozpływa się w ustach.
    Polecam ten przepis na to nielatwe ciasto, z którym wielu mam problem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *