Czas 35 minut Porcji 10 kcal : 330 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Wspaniały sernik wiedeński, przepis bez spodu a więc ciasto zawiera to co najlepsze – masę serową.
Sernik wiedeński – składniki :
1 kg twarogu
8 jajek
pół kostki masła
2 łyżki mąki pszennej
łyżka budyniu waniliowego
1,5 szklanki cukru pudru
10 dag rodzynek
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Sernik wiedeński – sposób wykonania :
Wspaniały sernik wiedeński, przepis bez spodu a więc ciasto zawiera to co najlepsze – masę serową.
Twaróg mielimy 3 krotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy po 1 żółtku wciąż ucierając. Do twarogu dodajemy utarte masło i miksujemy, dodajemy mąkę i budyń, mieszamy. Z białek ubijamy pianę a rodzynki zalewamy wrzątkiem i odcedzamy na sicie.
Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy, dodajemy też wystudzone rodzynki.
Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem, pieczemy 45 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i ciasto wyjmujemy po przestudzeniu.
Ciasto przepyszne. Znikło zaraz po obiedzie 🙂 zrobiłam bez rodzynek bo moje brzdące nie lubią ich. Sernik smakuje jak za starych dobrych czasów.
Piekłam go już 2 razy,jest bardzo łatwy w przygotowaniu,smakuje wybornie,poleciłam już znajomym,niebo w gębie po prostu Helena
Myślę że po to piecze się samemu w domu aby nie jeść chemii. Jak można dodawać coś sztucznego, jak nawet nie ma potrzeby tego dodawania.
Dlatego nie rozumiem potrzeby pieczenia samemu w domu… Lepiej kupić w cukierni.
Znam nieliczne osoby które bawią się w cukiernika i wychodzi im to naprawdę dobrze i oczywiście tradycyjnie na naturalnych składnikach wg starych receptur. Ich wypieki mają smak, zapach, piękny wygląd.
Reszcie ludzi wydaje się że wspaniale pieką, zachwycają się poukładanymi na spodach bebetkach i innych mixach…tragedia….
poza tym uważam jako fascynatka starych tradycyjnych przepisów ze polewa czekoladowa w ogóle do sernika nie pasuje.
Robione przez większość polewy to sam łój w smaku.
Powinien być dobry lukier lub ewentualnie cukier puder
piekę go pierwszy raz uchyliłam piekarnik i boje sie otworzyć
Dodałem szklankę mąki. Wyszedł bardzo smaczny. Niestety musiałem wyłączyć piekarnik po 35 minutach, bo zaczynał się już lekko przypalać. Lekko opadł, na szczęście nie dużo.
W składnikach nie ma wymienionej mąki. Ile trzeba jej dodać. Strasznie źle czyta się bez przecinków w odpowiednich miejscach.
Bardzo proszę dodających przepisy o żetelność.
Pierwszy raz piekłem ten sernik.
Dziękuję za przepis.
Owszem ilość mąki jest podana – 2 łyżki, do sernika wiedeńskiego zdecydowanie wystarczy aż nie mogę sobie wyobrazić jak smakuje ten sernik zrobiony ze szklanki mąki ? Przecinki są tam gdzie potrzeba a żetelność pisze się przez „rz”.
sernik z tego przepisu straszny…szkoda składników, a nie był to pierwszy srenik, który upiekłam.
sernik wyszedł super! piekę już któryś raz z kolei i mąż zawsze zachwycony, a jest wielbicielem sernika 🙂 Polecam
Witam! Pieklam pierwszy raz, wyszedl rewelacyjny. Trzeba stosowac sie do przepisu podanego.Na pewno polece ten przepis znajomym. Pyszny!!!
Kto twierdzi że zły przepis nigdy nie jadł DOBREGO, PRAWDZIWEGO jedzenia w tym prawdziwych wypieków.
Przepis taki sam, jakich pełno wszędzie bo jest bardzo dobry.
Sernik z niego wychodzi pyszny a Ewie gratuluję odwagi za uwagę w kategorii błąd ort- super, niech się byle kto nie wypowiada, jeśli nie ma o czymś pojęcia, w dodatku z TAKIM bykiem.
Pozdrawiam
Robiłam już 2 razy raz na Boże Narodzenie i raz na 5 urodziny syna i za każdym razem wyszedł wyśmienicie 🙂 pyszny 🙂
uwielbiam ten sernik to jest chyba jeden z moich ulubionych
Iza (mniam-mniam)
Sernik przepyszny! Upiekłam go w weekend i już skradł moje serce. Bez udziwnień, idealny smak. Polecam serdecznie!
Serniczek REWELACYJNY! Zdecydowanie polecam. Leciutko, delikatny porostu przepyszny 🙂 a na drugi dzień jeszcze lepszy
Gabriela W.
Witam serdecznie, mnie niestety nie wyszedł. Nikogo nie obwiniam. Przyjechał syn, starałam się.Widocznie miałam pecha. A tak na poważnie może ser zawinił. I nie był to z wiaderka smutny
Pozdrawiam, życzę miłego dnia Joanna
Kiedyś przed świętami też mi sernik nie wyszedł. Czasem tak bywa. Obstawiam zła jakość twarogu. Wszystko dodasz jak w przepisie, upieczesz ile trzeba i zonk.
Wiem, że marna to pociecha pociecha. Pozdrawiam Jola
Podrósł, pękł, ale wyszedł! Pyszny! Następnym razem muszę trochę dosłodzić bo dzieciaki chcą żeby był słodszy!
Sernik wiedeński pyszny, puszysty, po upieczeniu miał 6 cm. Opadł bardzo delikatnie. Myślę, że jakość jajek swiezych i wiejskich miała duże znaczenie. Piekłam 50 minut, uchyliam piekarnik na 3 cm i wyjęłam go dopiero po półtorej godzinie.
Wspaniały sernik, rozpływa się w ustach.
Polecam ten przepis na to nielatwe ciasto, z którym wielu mam problem.
Super. Cieszę się, że Ci wyszedł i smakował.
Zrobiłam i jest pyszne.