Tort kokosowy z kremem z mascarpone - składniki:

Składniki na biszkopt czekoladowy /wymiary tortownicy 24 cm/
- 5 dużych lub 7 małych jajek
- szczypta soli
- 1/3 szklanki kakao
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru

Składniki na masę:
- 600 gram mascarpone
- 300 ml śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- około 80 ml likier malibu
- 150 gram białej czekolady
- łyżeczka olejku waniliowego

Dodatkowe składniki:
- 150 gram płatków migdałów
- 100 gram wiórek kokosowych
- do nasączenia likier Baileys

Tort kokosowy z kremem z mascarpone - sposób wykonania:

BISZKOPT :

Białak oddzielamy od żółtek, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej ubijamy.
Mąkę łaczymy z kakao, dodajmey do ubitych białek, mieszamy za pomocą łyżki.
Masę wylewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 20 minut w 170 stopniach C.
Gorący biszkopt wyjmujemy i rzucamy na podłogę z wysokości około 0,5 m. Następnei wkłądamy do piekarika, zostawiamy otwarte drzwiczki i w ten sposób zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu przekrajamy na 3 blaty.
MASA:
Białą czekoladę rozpuszczmay w kąpieli wodnej.
W miseczce ubijamy serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru , malibu i olejkiem waniliowym.


W innej misce ubijamy śmietane kremówkę z pozostałym cukrem do momentu aż będzie sztywna. Śmietanę dodajmey do masy serowej i delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy czekoladę i ponownie mieszmay do połączenia składników.
Biszkopt nasączamy likierem Baileys (tylko delikatnie kropimy po całości)na to kładziemy warstwę kremu.
Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy wartstwą kremu. Na to kłądziemy ostatni blat biszkoptu i smarujemy kremem (łącznie z bokami).
Obsypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosu. Schłądzamy w lodówce.


Poleć przepis znajomemu