Tort kokosowy z kremem z mascarpone

Czas 60 minut Porcji 15 kcal : 420 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 50 zł

Tort kokosowy z kremem z mascarpone – składniki:

Składniki na biszkopt czekoladowy /wymiary tortownicy 24 cm/
– 5 dużych lub 7 małych jajek
– szczypta soli
– 1/3 szklanki kakao
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki drobnego cukru

Składniki na masę:
– 600 gram mascarpone
– 300 ml śmietany 36%
– 4 łyżki cukru pudru
– około 80 ml likier malibu
– 150 gram białej czekolady
– łyżeczka olejku waniliowego

Dodatkowe składniki:
– 150 gram płatków migdałów
– 100 gram wiórek kokosowych
– do nasączenia likier Baileys

Tort kokosowy z kremem z mascarpone – sposób wykonania:

BISZKOPT :

Białka oddzielamy od żółtek, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej ubijamy.

Mąkę łączymy z kakao, dodajemy do ubitych białek, mieszamy za pomocą łyżki.
Masę wylewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 20 minut w 170 stopniach C.
Gorący biszkopt wyjmujemy i rzucamy na podłogę z wysokości około 0,5 m. Następnie wkładamy do piekarnika, zostawiamy otwarte drzwiczki i w ten sposób zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu przekrajamy na 3 blaty.

MASA:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
W miseczce ubijamy serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru , malibu i olejkiem waniliowym.

W innej misce ubijamy śmietanę kremówkę z pozostałym cukrem do momentu aż będzie sztywna. Śmietanę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy czekoladę i ponownie mieszamy do połączenia składników.

Biszkopt nasączamy likierem Baileys (tylko delikatnie kropimy po całości)na to kładziemy warstwę kremu.

Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy warstwą kremu. Na to kładziemy ostatni blat biszkoptu i smarujemy kremem (łącznie z bokami).
Obsypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosu. Schładzamy w lodówce.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *