Zupa cebulowa

Czas 25 minut Porcji kcal : 35 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.

Zupa cebulowa – składniki:

1 kg cebuli
2 litry rosołu (bulionu) drobiowo-warzywnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
4 kromki chleba na grzanki
olej do smażenia
garść tartego żółtego sera

Zupa cebulowa – sposób wykonania:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, olej rozgrzewamy na patelni i wrzucamy cebulę szklimy lecz pilnujemy by nie zrobiła się brązowa. Wyciskamy do niej czosnek, przesmażamy mieszając i zdejmujemy z ognia.

W garnku podgrzewamy 2 litry bulionu ugotowanego na niewielkiej ilości mięsa (tak aby był dość chudy), dodajemy cebulę, gotujemy aż cebula będzie miękka. Zupę przyprawiamy do smaku, miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy chleb na rumiano, kroimy w kosteczkę, takimi grzankami oraz żółtym serem posypujemy zupę, tuż przed podaniem.

3 odpowiedzi do “Zupa cebulowa”

  1. Moje gratulacje….
    Nareszcie ktoś gotuje tak jak powinno być. Moje wielkie słowa uznania !!
    Ludwika

  2. Wszystkie przepisy są super i na wszystkie okazje. Szkoda że nie ma więcej tortów.

  3. Świetna zupa. Szukałam odmiany dla codziennych obiadów i zrobiłam z Twojego przepisu. Smakowała mężowi i córkom. Polecam. Alicja.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.