Zupa pomidorowa z pulpetami

Zupę pomidorową z kuleczkami mięsa mielonego pokocha cała Twoja rodzina. Do zakochania wystarczy 1 łyżka :-). Jest aromatyczna, gęsta, pożywna i przede wszystkim mocno pomidorowa. Nie masz dziś czasu na gotowanie? Ta szybka zupa z powodzeniem zastąpi drugie danie.

Składniki:

  • 2,5 litra wody
  • 2 puszki pomidorów (800g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 marchewki średniej wielkości
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek selera
  • 1 por

Przyprawy:

  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • do smaku 1 łyżeczka soli oraz pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Składniki na pulpety:

  • 600 g mięsa mielonego (np łopatka)
  • 1 jajko
  • 1 cebula średnia
  • do smaku sól oraz świeżo zmielony pieprz

Sposób wykonania zupy pomidorowej z pulpetami.

Do przygotowania zupy będziemy potrzebować: dużego garnka, dużej miski, łyżki cedzakowej. Poza sezonem zapewne trudno dostać mięsiste pomidory, dlatego w przepisie używam zapasów ze słoika, albo gotowych z puszki. Pomidorowa z wkładką jest niezwykle syta i z powodzeniem zastąpi drugie danie. Sprawdź jak ją przygotować.

Przygotowuję pulpety.

Przygotowania pomidorówki z pulpetami rozpoczynam od zrobienia pulpecików. 600g mięsa mielonego umieszczam w misce. Obieram i drobno kroję w kostkę 1 cebulę. Wrzucam do miski z mięsem, wbijam 1 całe jajko i doprawiam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Całość wyrabiam ręką przez kilka minut. Z powstałej masy formuję około 25 pulpecików o wielkości włoskiego orzecha.

Zagotowuję wodę z warzywami i dodaję pulpeciki.

Myję pod bieżącą wodą warzywa, a następnie obieram i kroję (pora na 4 części, selera i pietruszkę na pół, a marchewki w zależność od ich długości i grubości). Wlewam do garnka 2,5 litra wody oraz przygotowane warzywa. Dodaję 6 ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe. Doprawiam do smaku 1 łyżeczką soli oraz pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Garnek przykrywam i zagotowuję na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszam ogień i gotuję przez 5 minut.

Następnie wrzucam wszystkie przygotowane wcześniej pulpety i czekam, aż wodą się zagotuje. Od chwili zagotowania wody, gotuję jeszcze przez 5 minut na nie dużym ogniu. Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej wyławiam pulpety i umieszczam je tymczasowo np. w misce. Możesz oczywiście zdjąć szum powstały z gotowania mięsa, ale nie jest to wymagane.

Wlewam pomidory do zupy i ponownie dodaję pulpety.

Do garnka z zupą dodaję 1 łyżkę koncentratu pomidorowego oraz wlewam pomidory z puszki. Gotuję na małym ogniu, tak aby lekko bulgotało przez 20 minut. Pod koniec mieszam, próbuję i w razie potrzeby oczywiście doprawiam solą oraz pieprzem.
Po tym czasie ponownie, delikatnie wkładam do gotującej się zupy pulpety. Gotuję na małym ogniu, tak aby lekko bulgotało przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaję obrany i drobno posiekany lub rozgnieciony czosnek.

Zupa jest już gotowa. Podaję na talerzu wraz z pulpecikami 🙂 z dodatkiem ryżu lub makaronu. Zupę pomidorową możesz oczywiście zagęścić śmietaną. Smacznego!

Jedna odpowiedź do “Zupa pomidorowa z pulpetami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *