Kompot z wiśni na zimę bez drylowania

Kompot z wiśni to mój smak z dzieciństwa. Przygotujesz go bardzo szybko i prosto właśnie teraz w sezonie na wiśnie. Zobacz jak tylko z 3 składników zrobić pyszny, wiśniowy kompot. Idealnie sprawdzi się do obiadu zimową porą.

Wiśnie są dość kwaśne i mało kto lubi jeść je prosto z krzaka. Dlatego robimy z nich wina, nalewki oraz przetwory. Zobacz jak krok po kroku wykonać kompot z wiśni do słoików na zimę, który jest gotowy do degustacji już po 3 dniach. Świetnie gasi pragnienie w upalne dni, a zimą przypomina smak minionych wakacji podczas rodzinnego obiadu.
Kompot z wiśni idealny jest w diecie wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej.

Składniki na kompot z wiśni:

Podane składniki są na 4 słoiki o pojemności 900 ml.
Szklanka = 250 ml.

  • 2 kg wiśni (owoce z pestkami)
  • 2 litry wody
  • 440 g cukru (2 szklanki)

Zobacz jak zrobić kompot z wiśni na zimę

Kompot z wiśni wykonasz w 15 minut. Czas pasteryzacji to dodatkowo od 15 do 25 minut. Przygotuj umyte i wyparzone słoiki oraz nakrętki. Słoiki i nakrętki powinny być nie oszczerbione. Przyda się też do pasteryzacji duży garnek z szerokim dnem lub piekarnik.

Zrobienie kompotu zaczynam od umycia wiśni w misce z zimna wodą. Usuwam ewentualne zepsute owoce i szypułki. Do kompotu używam niedrylowanych owoców. Możesz jednak jeśli chcesz, pozbyć się pestek (ręcznie lub za pomocą maszynki). Sok z ewentualnego drylowania dodaję do słoików.

Do każdego słoika daję tyle samo wiśni, tak aby pozostało około 1/4 wysokości wolnej przestrzeni słoika. Do każdego słoika wsypuję po 110 g cukru (pół szklanki) i zalewam wrzątkiem. Dzięki gorącej wodzie, cukier szybko się rozpuszcza.

kompot z wiśni na zimę

Pasteryzuję kompot z wiśni

Są 2 metody w garnku oraz w piekarniku. W obu przypadkach pamiętaj, że zimne słoiki wsadzamy do zimnej wody lub chłodnego piekarnika. A gorące słoiki do gorącej wody lub gorącego piekarnika. Moje słoiki są zalane wrzątkiem, więc są gorące.

  1. Do dużego garnka z szerokim dnem i wyścielonego na dnie ściereczką kuchenną wlewam tyle wody, aby dosięgała do 3/4 lub 3/5 wysokości słoika. Wodę zagotowuję i wkładam gorące słoiki z kompotem tak, aby nie stykały się ze sobą. Zmniejszam ogień, aby woda tylko lekko bulgotała. Duże słoje 900 ml pasteryzuje przez 20 minut. Mniejsze od 10 do 15 minut.
  2. Do nagrzanego do temperatury 100 stopni C piekarnika umieszczam gorące słoiki z kompotem. Pasteryzuję przez 20 minut (słoiki 900 ml). Mniejsze słoje przez 10 – 15 minut.

Bez względu jaką metodę wybiorę, po pasteryzacji układam słoiki do góry dnem na blacie wyścielonym ręcznikiem lub też ściereczką kuchenną. Dzięki temu sprawdzam, czy słoiki są dobrze zakręcone i dodatkowo zakrętki mocniej zasysają (najlepiej zostawić słoiki na kilka godzin w pozycji do góry dnem). Słoje możesz dodatkowo przykryć drugą ściereczką lub ręcznikiem. Po kilku godzinach, gdy ostygną, wynoszę do chłodnej i ciemnej spiżarni.

Tak przygotowany kompot przechowuję w piwnicy spokojnie przez minimum 1 rok, a często i dłużej. Kompot z wiśni w słoikach na zimę jest przede wszystkim słodki i aromatyczny. Dlatego rozcieńczam go z wodą w proporcji 1 do 1. Na bazie kompotu z wiśni możemy zrobić także domowy kisiel.

Życzę smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.