Kompot z wiśni to mój smak z dzieciństwa. Przygotujesz go bardzo szybko i prosto właśnie teraz w sezonie na wiśnie. Zobacz jak tylko z 3 składników zrobić pyszny, wiśniowy kompot. Idealnie sprawdzi się do obiadu zimową porą.
Wiśnie są dość kwaśne i mało kto lubi jeść je prosto z krzaka. Dlatego robimy z nich wina, nalewki oraz przetwory. Zobacz jak krok po kroku wykonać kompot z wiśni do słoików na zimę, który jest gotowy do degustacji już po 3 dniach. Świetnie gasi pragnienie w upalne dni, a zimą przypomina smak minionych wakacji podczas rodzinnego obiadu.
Kompot z wiśni idealny jest w diecie wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej.
Składniki na kompot z wiśni:
Podane składniki są na 4 słoiki o pojemności 900 ml.
Szklanka = 250 ml.
- 2 kg wiśni (owoce z pestkami)
- 2 litry wody
- 440 g cukru (2 szklanki)
Zobacz jak zrobić kompot z wiśni na zimę
Kompot z wiśni wykonasz w 15 minut. Czas pasteryzacji to dodatkowo od 15 do 25 minut. Przygotuj umyte i wyparzone słoiki oraz nakrętki. Słoiki i nakrętki powinny być nie oszczerbione. Przyda się też do pasteryzacji duży garnek z szerokim dnem lub piekarnik.
Zrobienie kompotu zaczynam od umycia wiśni w misce z zimna wodą. Usuwam ewentualne zepsute owoce i szypułki. Do kompotu używam niedrylowanych owoców. Możesz jednak jeśli chcesz, pozbyć się pestek (ręcznie lub za pomocą maszynki). Sok z ewentualnego drylowania dodaję do słoików.
Do każdego słoika daję tyle samo wiśni, tak aby pozostało około 1/4 wysokości wolnej przestrzeni słoika. Do każdego słoika wsypuję po 110 g cukru (pół szklanki) i zalewam wrzątkiem. Dzięki gorącej wodzie, cukier szybko się rozpuszcza.
Pasteryzuję kompot z wiśni
Są 2 metody w garnku oraz w piekarniku. W obu przypadkach pamiętaj, że zimne słoiki wsadzamy do zimnej wody lub chłodnego piekarnika. A gorące słoiki do gorącej wody lub gorącego piekarnika. Moje słoiki są zalane wrzątkiem, więc są gorące.
- Do dużego garnka z szerokim dnem i wyścielonego na dnie ściereczką kuchenną wlewam tyle wody, aby dosięgała do 3/4 lub 3/5 wysokości słoika. Wodę zagotowuję i wkładam gorące słoiki z kompotem tak, aby nie stykały się ze sobą. Zmniejszam ogień, aby woda tylko lekko bulgotała. Duże słoje 900 ml pasteryzuje przez 20 minut. Mniejsze od 10 do 15 minut.
- Do nagrzanego do temperatury 100 stopni C piekarnika umieszczam gorące słoiki z kompotem. Pasteryzuję przez 20 minut (słoiki 900 ml). Mniejsze słoje przez 10 – 15 minut.
Bez względu jaką metodę wybiorę, po pasteryzacji układam słoiki do góry dnem na blacie wyścielonym ręcznikiem lub też ściereczką kuchenną. Dzięki temu sprawdzam, czy słoiki są dobrze zakręcone i dodatkowo zakrętki mocniej zasysają (najlepiej zostawić słoiki na kilka godzin w pozycji do góry dnem). Słoje możesz dodatkowo przykryć drugą ściereczką lub ręcznikiem. Po kilku godzinach, gdy ostygną, wynoszę do chłodnej i ciemnej spiżarni.
Tak przygotowany kompot przechowuję w piwnicy spokojnie przez minimum 1 rok, a często i dłużej. Kompot z wiśni w słoikach na zimę jest przede wszystkim słodki i aromatyczny. Dlatego rozcieńczam go z wodą w proporcji 1 do 1. Na bazie kompotu z wiśni możemy zrobić także domowy kisiel.
Życzę smacznego.
Ooo jak najbardziej skorzystam z przepisu. Zapowiada się pyszny kompocik 😀