Wolnowar – co to jest. Poznaj moją opinię.

Co to jest wolnowar? Ostatnimi czasami bardzo często na różnych forach i blogach kulinarnych spotykałam się z zachwytami nad wolnowarem. Po miesiącu intensywnego korzystania z wolnowaru mam już na jego temat liczne spostrzeżenia i opinie, którymi chcę się z Wami podzielić.

Dlaczego kupiła wolnowar?

Pomysł kupienia wolnowaru pojawił się już rok temu jednak w dalszym ciągu nie byłam przekonana co do tego sprzętu, sami wiecie jak to jest, mam osobisty uraz do gromadzenia zbyt wielu gadżetów w kuchni, przede wszystkim z braku miejsca. Jednak tak wiele razy spotykałam się z zachwytem nad tym urządzeniem, że postanowiłam spróbować i zainwestować w tego typu sprzęt.

Na zdjęciu wolnowar podczas gotowaniu zupy.

Co to jest wolnowar, poznaj moją opinię na temat wolnowaru.

Po miesiącu intensywnego korzystania z wolnowaru mam już na jego temat liczne spostrzeżenia i opinie, którymi chcę się z wami podzielić. Zacznę jednak od podstaw, czyli od tego co to własciwie jest wolnowar.


Wolnowar to urządzenie które przygotowuje potrawy w niskiej temperaturze, a wiec około 80 stopni C, dzięki czemu potrawy mają niesamowity smak, głęboki aromat i przede wszystkim zachowują wiele wartości odżywczych.

Przygotowanie takich potraw jest bardzo proste, ponieważ nasza rola polega na przygotowaniu i umieszczeniu wszystkich składników w wolnowarze. Resztę robi już nasz wolnowar. To co najważniejsze to fakt, że naszej potrawy nie trzeba ani pilnować ani doglądać. Dlatego jest to bardzo dobra opcja dla osób chronicznie zapracowanych, studentów ale również praktycznie każdej rodziny.

Jakie potrawy możemy przygotować w wolnowarze?

Zapewne zastanawiacie się jakie potrawy możemy przygotować w wolnowarze? Odpowiedź brzmi: praktycznie wszystkie. Zaczynając od królowej zup a więc rosołu który wychodzi w tym urządzeniu niezwykle aromatycznie po gulasze, bigosy a nawet ciasta np. serniki. W wolnowarze ugotujemy też kasze czy ryże przy zachowaniu ich walorów smakowych, odżywczych oraz witamin.

 gotuje zupę

2 standardowe tryby pracy

Standardowo zaopatrzony wolnowar ma zwykle dwa tryby prace „slow” i”high”. W wersji slow danie będzie przygotowywane dłużej, standardowo około 8 godzin, natomiast w wersji high gotowanie trwa krócej i wynosi około 6 godzin. To który tryb wybierzemy zależy od tego ile mamy czasu na ugotowanie potrawy, obie funkcje działają prawidłowo i spełniają swoją rolę. Ponadto każdy wolnowar ma funkcję podgrzewania potrawy czyli utrzymuję ją ciepłą do momentu aż będzie nam potrzebna.

Czym kierować się przy wyborze wolnowara?

Czym kierować się przy wyborze wolnowara? przede wszystkim rodzajem misy, najlepiej gdyby była ceramiczna lub kamionkowa. Ponadto musimy zwrócić uwagę na wielkość urządzenia. W sklepach ze sprzątam AGD są zarówno 3,5 l jak i 6 litrowe. Musimy dopasować sprzęt do własnych potrzeb w zależności też do czego będzie nam służył. Wiadomo, ze większym wolnowarze ugotujemy rosół, mniejszy zaś może nam służyć do przygotowania sosu czy owsianki.

Uwaga sprzedawcy często wprowadzają w błąd. Spójrz na zdjęcie opakowania mojego wolnowaru:

Inna pojemność misy do gotowania.

W sklepie internetowym model przedstawiany był jako 5,6L, a w rzeczywistości moja do gotowania ma 4,5 litra pojemności.

Bezpieczeństwo uzywania wolnowaru.

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo używania wolnowaru, jest to urządzenie naprawdę bezpieczne. Zresztą wiele sprzętów jest podłączonych do prądu, gdy wychodzimy z domu, jak np. zamrażarka czy lodówka dlatego bez obaw włączam ten sprzęt na noc (tym bardziej, że jest naprawdę cichy). Gdy nocą gotuję np. rosół, rano cieszę się pyszną aromatyczna zupą. W ciągu dnia zostaje mi naprawdę dużo czasu na inne rzeczy gdy nie muszę zajmować się obiadem. Jeśli chodzi zaś o zużycie prądu, to moje rachunki wręcz spadły, ponieważ dużo mniej używam kuchenki elektrycznej i piekarnika, które naprawdę jedzą dużo prądu. Mój wolnowar jak widać na górnym zdjęciu pobiera 320W.

Podsumowania i moje opinie o wolnowarze.

Podsumowując mój miesiąc użytkowania nie widzę żadnych wad w tym urządzeniu. Jestem naprawdę zadowolona. Pomimo obaw, że będzie to kolejny bezużyteczny sprzęt, ten się naprawdę sprawdził i umilił mi życie.

Dużą zaleta dla mnie są właściwości prozdrowotne potraw, które przy niższej temperaturze tracą mniej wartości odżywczych i witamin. Do smaku nie trzeba przekonywać tego kto choć raz miał okazje spróbować tych dań. Smak jest wręcz obłędny, przypomina nieco dania z kuchni kaflowej, z tym że na tej drugiej trzeba bardzo pilnować potraw ponieważ temperatura gotowania jest niestabilna i ciągle się zmienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *