Czas 60 minut Porcji 4 kcal : 225 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszny karp wigilijny smażony z cebulą. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i smażymy na złoty kolor.
Uszka z grzybami
Czas 55 minut Porcji 1 kcal : 242 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Mąkę wysypujemy do miski, zalewamy ciepłą wodą, ostrożnie mieszamy by się nie poparzyć. Gdy ciasto nieco przestygnie wbijamy jajko, dodajemy sól i zagniatamy ciasto.
Keks z bakaliami
Czas 80 minut Porcji 12 kcal : 375 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszny keks z bakaliami, który jest moim ulubionym ciastem na święta wigilijne. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem.
12 potraw wigilijnych
Wieczerza wigilijna powinna składać się z 12 potraw wigilijnych, w każdym regionie kraju, dania nieco się różnią, jednak kilka z nich jest niezmiennych od kilkudziesięciu lat. Aby zapewnić sobie pomyślność powinniśmy skosztować każdą z nich.
Czytaj dalej „12 potraw wigilijnych”Pierniczki świąteczne
Czas 55 minut Porcji 15 kcal : 350 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Jest to uniwersalny przepis na pyszne pierniczki świąteczne. Do rondelka wkładamy miód i masło, dodajemy cukier oraz przyprawę do piernika i gotujemy na bardzo wolnym ogniu.
Śledzie w oleju
Czas 55 minut Porcji 1 kcal : 300 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Przepis na śledzie w oleju rodzinny, najczęściej wykonywany na Wigilię.
Ryba po grecku
Czas Wykonanie 45 minut Porcji 2 kcal : 140 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Mój sprawdzony przepis na rybę po grecku od lat stosowany w rodzinnym domu. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące.